Oorspronkelijke muziek en intiem spel in Heerlijk Duurt Het Langst

Vanaf haar (rook)wolk kijkt moeder Annie neer op de ploeterende mens, die nog steeds worstelt met zijn boven- en onderbewuste. Meer dan vijftig jaar na de première van haar eerste succesmusical Heerlijk duurt het langst ziet ze welwillend toe hoe in de intieme omgeving van de Kleine Willem haar teksten, versmolten met de geniale muziek van Harry Bannink, opnieuw tot leven komen in een opvoering van het Enschedese Music All.

We zijn back in the sixties met een kwijnend huwelijk, een generatie- en een arbeidsconflict. Problematiek die van alle tijden zou kunnen zijn en die Annie MG zelf omschreef als een dun verhaallijntje, dat moest worden opgevuld met dubbele lagen en leuke aanvullende scenes. Ondanks of misschien dankzij de simpele herkenbaarheid van dat script werd de musical een klassieker, met in de oerversie Conny Stuart, Andre van den Heuvel en Leen Jongewaard.

Gelukkig hebben regisseur Mareen Hoek en muzikaal leider Leo Bekendam gekozen voor die intieme en oorspronkelijke (muzikale) versie en niet voor latere, meer eigentijdse, varianten. Het combo, met aan boord de Bannink-adepten Ton en Ruud Ouwehand, speelt geserreerd, zonder eigen interpretaties, altijd in dienst van de zangers, die af en toe wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat geldt overigens niet voor een sprankelende Helen Hendriks, die in de rol van Marjan nauwelijks onder doet voor bijvoorbeeld Lone van Roosendaal die een paar jaar geleden Annies hemel in werd geprezen. Ook Marijn Ouwehand, zoon van Ruud, komt als kruidenier Kees heel dicht bij zijn grote voorbeeld Leen Jongewaard. De latere versies van Paul de Leeuw (1998) en Alfred van den Heuvel (2015), kunnen niet aan zijn Kom Kees en Mooie Pinksterdag tippen. aar de ontdekking van deze voorstelling is, zonder verder iemand te kort te doen, Michelle Schimmel in haar rol van de verleidelijke secretaresse en maîtresse Emma. Ze speelt iemand die ver bij haar vandaan ligt, zegt ze zelf. Maar dat gelooft na deze voorstelling niemand meer…

(Claus Brockhaus)

Claus Brockhaus is thrillerschrijver, auteur, tekstschrijver en columnist.